UPOZNAJ SEBE DA BI SHVATIO DRUGOG

Danas je Svjetski dan knjige, dan kada su preminuli velikani svjetske književnosti Migel de Servantes, Vilijam Šekspir i Garsilaso de la Vega. Ova tradicija vuče znatno duže korijene u Španiji, gdje zaljubljenici u literaturu, svakog 23. aprila, razmjenjuju knjige i ruže još od 1923. godine.

Kao današnju preporuku za čitanje, Sava Raičević, najbolji učenik II-B, odabrao je kultni roman  Hermana Hesea „Sidarta”: „Za sve one koji žele da spoznaju sebe i istraju na svom životnom putu, preporučujem kraći filozofski roman njemačkog pisca i dobitnika Nobelove nagrade Hermana Hesea.

Priča o identitetu i smislu, prožeta mnogim mudrostima, poručuje nam: život je rijeka, koja obuhvata sve osobine i sve ljude, i ne treba tražiti smisao van nje, već prepustiti se njenom toku, koji uvijek vodi prema cilju, prema drugoj rijeci, ili moru… I opet će se tu sve stopiti u jedno, opirali se mi ili ne.

Ova knjiga će vam reći dosta toga o životu, uzbudiće vas i navesti na razmišljanje, ali ne očekujte od nje konačne odgovore, jer ’mudrost se ne može saopštiti’.”