Članovi Eko-škole, u pratnji profesorice Julijane Popović Brković, posjetili su u utorak, 9. maja, brdo Ljubović kako bi ukazali na stanje životne sredine koje je narušeno pod uticajem različitih faktora.

Brdo Ljubović je jedno od najljepših prirodnih bogatstava u Podgorici, ali i jedno od najugroženijih. Zbog neodgovornog ponašanja ljudi, ovaj prelijepi pejzaž postaje sve manje prirodan i sve više zagađen. Zato je važno da svi zajedno radimo na očuvanju životne sredine na brdu Ljubović. Prvo i osnovno, neophodno je da svi koji posjećuju ovo brdo pokupe za sobom smeće i odlože ga na pravo mjesto. Ne samo da će to pomoći u očuvanju prirode, već će i omogućiti da svi koji dolaze na ovo brdo uživaju u njemu bez smetnje.

Takođe, važno je da se smanji upotreba plastičnih vrećica i drugih jednokratnih proizvoda koji zagađuju okolinu. Još jedna važna stvar koju možemo uraditi jeste da se priključimo pošumljavanju brda i sprečavanju dalje erozije. Neophodno je zaustaviti dalju gradnju jer to može biti pogubno po živi svijet, posebno kada se radi o uništavanju pogodnih i značajnih staništa, kako za biljni tako i za životinjski fond.

Konačno, važno je da svi shvatimo da je očuvanje životne sredine na brdu Ljubović važno za našu zajednicu. Ako ne budemo djelovali sada, možemo izgubiti ovaj prelijepi reljef zauvijek. Zato treba da svi zajedno radimo na očuvanju prirode i da se trudimo da ostavimo ovo mjesto u boljem stanju nego što smo ga zatekli.