Copyright 2020 - Custom text here

UGLEDNI ČAS - ROMANTIZAM

Početkom marta tekuće školske godine, obrađujući poetiku romantizma, profesorica C-SHB jezika i književnosti Irena Pavlović je s učenicima odjeljenja II-O pripremala ugledni čas na temu zabranjene ljubavi poznatog pjesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

Opširnije: UGLEDNI ČAS - ROMANTIZAM

#ČitajDoma

„Ono što zaista može da me nokautira je knjiga nad kojom, kada je pročitate, poželite da autor te knjige bude vaš bliski prijatelj i da ga možete pozvati telefonom kad god vam to padne napamet. To se, međutim, ne događa naročito često.“ („Lovac u raži”, J. D. Selindžer)
Holden Kolfild je junak i našeg doba, ne samo romana „Lovac u raži”. Vjerovatno zato što mlade ljude uvijek muče slični problemi i što je odlika mladosti da prezire pretvaranje i foliranje, ali i lažne autoritete. Za sve one koji nisu stigli da pročitaju ovo djelo obavezne školske lektire, evo preporuke Tine Bogojević, učenice I-B: „Moja preporuka je definitivno knjiga ’Lovac u raži’, J. D. Selindžera. Ona nam nudi jedan sasvim novi pogled na svijet, iz ugla glavnog lika ‒ Holdena. S obzirom na to da je namijenjena našem uzrastu, mnoge situacije s kojima on biva suočen i sami osjećamo ili smo ih osjećali. Čitajući knjigu poistovjećujemo se, saosjećamo s njegovim mislima i mukama, ali i sa sigurnošću neke od njih negiramo. Smatram da bi svako od nas trebalo da se upozna s interesantnim likom kao što je Holden i spektrom njegovih razmišljanja, bez obzira na to da li se slažemo s njim ili ne.

#ČitajDoma

 

ČITAJ DA BI ŽIVIO (FLOBER)

„Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu”, kaže kineska poslovica.  Sačuvajte ljepotu riječi prateći preporuke za čitanje naših gimnazijalaca.

Prva preporuka stiže od Iskre Klikovac, učenice I-A: „Predlažem ’Male žene’ od Luize Mej Alkot. Knjiga me je oduševila jer, uprkos periodu u kojem je nastala, govori o problemima koji su ostali aktuelni do danas. Ovo djelo odiše toplinom, govori o važnosti porodice i prijatelja, prateći sestre Marč, koje se suočavaju s neumitnim iskušenjima svakodnevnog života u svojoj potrazi za srećom.”

 #ČitajDoma

IMPRESIJE ZA VRIJEME UČENJA NA DALJINU

Kada je prije par mjeseci Gimnazija uvrštena na turističku mapu Podgorice kao znamenitost glavnog grada i svečano otvorila svoja vrata svim posjetiocima, nijesmo ni pomislili da će samo par mjeseci kasnije žamor djece u hodnicima i učionicama zamijeniti glas nastavnika koji u praznoj učionici govori u televizijsku kameru, i da će, umjesto turista, u neobično tihim hodnicima, tek po negdje zalutati po neka sjenka.

Opširnije: IMPRESIJE ZA VRIJEME UČENJA NA DALJINU

f t g m

Gimnazija „Slobodan Škerović“

Ul. Vaka Đurovića 26

81 000 Podgorica, Crna Gora

Tel: ++382 20 664 044

Fax: ++382 20 667 546

e-mail:

gimnazijapg@t-com.me;

skola@gim-pg.edu.me;