Агенција за управљање заштићеним подручјима Подгорице организовала је 29. априла јавни догађај у циљу промоције и презентације пројекта ,,Мистичне приче Дунавске зелене руте“ која је подржана кроз INTERREG програм за Дунавски регион које кофинансира Европска унија. Ријеч је о пројекту који представља међународну валоризацију природног и нематеријалног културног насљеђа.

  Директорица Агенције Јасна Гајевић подсјетила је да се на територији главног града налазе вриједна подручја, а управо овим пројектом циљ је да се афирмишу мање познате, али не и мање привлачне туристичке дестинације. Локација која је номинована је Букумирско језеро.

Приказан је анимирани филм наших ученика Анастасије Милатовић, Војислава Шибалића и Јована Јанковића, који су са својом менторком Јулијаном Поповић-Брковић освојили друго мјесто на петом међународном Миленијуском натјецању из креативне индустрије организованом одржаном у Осијеку, у категорији ,,Креативни календар“.

На веома иновативан начин филм говори о настајању Букумирског језера и легендама које су за њега везане. Како у Хрватској тако и код нас, присутни су били одушевљени радом ученика, који су на најљепши могући начин представили љепоте наше државе. Професорица Сања Радоњић са Биотехничког факултета упутила је прегршт позитивних коментара на рад менторке и ученика, али и школе, која баштини таленте као носиоце друштва.

 Директорица Гимназије Биљана Вучуровић захвалила је домаћинима, руководиоцима Главног града, на подршци, али и препознавању значаја да млади људи буду укључени у овакве пројекте, истичући да само добра умреженост и повезаност институција на свим нивоима може допријенити развоју друштва у цијелини. Нагласила је да школе морају бити укључене, да ученици морају познавати локалитете своје државе и да је системско повезивање кључ успјеха.

 Ученици су изнијели своје идеје о промоцији и валоризацији Букумирској језера. Сматрају да њихов пројекат отвара врата бројним идејама, почевши од тога да се изради стрип књижица, на више језика, која ће на интересантан и несвакидашњи начин приказати настанак Букумирског језера, али и околних мјеста. Овакав сликовити приказ може бити искоришћен и за израду табли поред Букумирског језера. Поред овог материјала, предлажу и отварање веб-странице која ће на приближити љепоте Црне Горе, са видео-записом и стрипом. Акценат је стављен на ендемичној врсти Triturus alpestris montenegrinus, која се прожима кроз легенду, јер овај пројекат нема само улогу у приказивању природне љепоте већ и у очувању легенди и наше ендемичне врсте од заборава. Такође предлажу и еко сортер канте, којих за сада нема у нашој држави, па апелују на постављање истих на овој локацији, како би се очувала средина, али и рециклирао отпад и допријенило развоју еколошке заједнице.