Ministar prosvjete Miomir Vojinović uručio je u utorak, 17. januara, na svečanosti upriličenoj u Vili „Gorica” Državnu nagradu „Oktoih” profesorici Gimnazije „Slobodan Škerović” Svetlani Varagić, docentu na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Martinu Ćalasanu i profesorici ekonomske grupe predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović” Milici Vojinović.

Dodjeli ovog najvećeg priznanja u oblasti vaspitanja i obrazovanja, pored ministra Vojinovića i ovogodišnjih laureata, prisustvovali su i pojedini članovi Žirija za dodjelu nagrade, raniji dobitnici ovoga priznanja, direktori vaspitno-obrazovnih ustanova kao i brojne zvanice iz javnog, kulturnog, političkog i sportskog života Crne Gore.

Tokom svečanosti prisutnima su se obratili ministar Miomir Vojinović, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade Milivoje Radović, a u ime sadašnjih laureata govorio je Martin Ćalasan. Ćalasan je u svom obrađanju kazao da ova nagrada u njegovom životu, i kod ostalih dobitnika, zauzima posebno, uzvišeno mjesto jer „snagom svoje simbolike širi ljubav prema učenju, obrazovanju, vaspitanju, nauci”. On je naglasio da priznanje, sem što je velika privilegija, obavezuje i na dalji rad i napredovanje, te da svi koji rade u prosvjeti imaju priliku da kreiraju vrijeme i ambijent u kojima djeca, đaci i studenti provode najvažnije i najljepše godine života. Sve to treba da bude na korist cjelokupnom društvu jer su obrazovanje i vaspitanje „genetski kod života i lične sreće svakog pojedinca”, zaključio je Ćalasan.

Gimnazija još jednom čestita  dobitnicima ove prestižne nagrade, uz posebno zadovoljstvo što je jedan od laureata, profesorica hemije Svetlana Varagić, dugogodišnji član ovog kolektiva bez čijeg predanog rada škola ne bi bila to što jeste i što će uvijek biti.