Copyright 2020 - Custom text here

„OČI RANJENE SRNE”

Povodom obilježavanja XIX sedmice italijanskog jezika u svijetu, koja je ove godine posvećena italijanskom jeziku kao jeziku pozorišta, u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović” sinoć, 22. oktobra, izvedena je predstava na italijanskom jeziku „Oči ranjene srne”.

Učenici Gimnazije i njihove profesorice italijanskog jezika Milica Usančević i Marija Kopitović, uz svesrdnu podršku profesorice Terese Albano,  priredili su gostima, među kojima je bio i italijanski ambasador Nj. E. Luka Zeliolij, pravi umjetnički doživljaj. Učenici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić ”, kao muzička pratnja, doprinijeli su kompletnom pozitivnom utisku.

 Ideja vodilja je tekst italijanske autorke, Delfine Dući, koja je brojna djela posvetila italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj, kćerki kralja Nikole i kraljice Milene Petrović. Oslanjajući se na odlomke iz najnovijeg djela Delfine Dući, na neke istorijske dokumente i na dirljivi tekst Rosande Vlahović, poznate prevoditeljke, ova predstava je, prije svega, omaž zajedničkoj istoriji dvije zemlje.

Projekat je pomogla Ambasada Italije u Podgorici, pa je druženje nastavljeno uz odabrane italijanske specijalitete.

f t g m

Gimnazija „Slobodan Škerović“

Ul. Vaka Đurovića 26

81 000 Podgorica, Crna Gora

Tel: ++382 20 664 044

Fax: ++382 20 667 546

e-mail:

[email protected];

[email protected];