Copyright 2020 - Custom text here

MEĐUNARODNI ČAS FIZIKE ČESTICA

Učenici naše škole: Andea Medin, Milica Sošić, Tijana Đelević, Tamara Ćurić, Isidora Šaranović, Matija Bojanić, Lazar Pejović, Matija Pejović, David Pantović i profesori Ranka Šestović i Nikola Bućković danas su na Prirodno-matematičkom fakultetu prisustvovali Međunarodnom času fizike čestica, koji se od 2017. godine održava i u Podgorici.

Prisutne je pozdravio dekan PMF-a prof. dr Predrag Miranović, a ispred Ministarstva nauke direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost Darko Petrušić.

Predavanja su održali: prof. dr Nataša Raičević, profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu, Jelena Mijušković, Univerzitet Saclay Pariz (doktorske studije), i Itana Bubanja, Univerzitet Crne Gore (magistarske studije). Mentor u sprovođenju eksperimenata je Amar Kapić, EPFL Švajcarska (doktorske studije).

Poslije sprovedenih eksperimenata učenici su imali  priliku da sa svojim vršnjacima iz raznih zemalja diskutuju o dobijenim rezultatima, nakon čega je slijedila video-konferencija tokom koje su upoređivali svoje rezultate s razultatima drugih instituta, na kojima se takođe održava Masterclass.

f t g m

Gimnazija „Slobodan Škerović“

Ul. Vaka Đurovića 26

81 000 Podgorica, Crna Gora

Tel: ++382 20 664 044

Fax: ++382 20 667 546

e-mail:

[email protected];

[email protected];