Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, učenici Ekološke sekcije, u pratnji profesorica biologije Anice Medenice i Ljiljane Jovićević, u utorak, 22. marta, posjetili su Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

Nikola Svrkota, v. d. direktora Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja, u uvodnom dijelu poželio je dobrodošlicu učenicima i upoznao ih sa organizacijom rada u cilju vršenja kontrole kvaliteta svih segmenata životne sredine sa posebnim osvrtom na program monitoringa kvaliteta morskih, podzemnih, površinskih i pijaćih voda. Zatim su šefica Jedinice za hemijsku analitiku Bojana Knežević i savjetnik direktora Laboratorije za oblast životne sredine Vladimir Živković objasnili učenicima standardne metode i način postizanja tačnih i preciznih rezultata analize kvaliteta voda po evropskim standardima, gdje su učenici imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijom laboratorijskom opremom.

U završnom dijelu posjete, samostalni stručni saradnik za analitiku radionuklida Tomislav Anđelić predstavio je rezultate analize monitoringa radioaktivnosti u vodama. Učenici su kroz dobijene odgovore na pitanja zaključili da su vode Crne Gore još uvijek očuvano blago i da vodu kao jedinstven i nezamjenljiv prirodni resurs moramo čuvati od svih izvora zagađenja. Ovim putem učenici i profesori izražavaju zahvalnost cijelom timu Centra za ekotoksikološka ispitivanja na profesionalnosti i izuzetnoj organizaciji.

POSJETA CENTRU ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, učenici Ekološke sekcije, u...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Friday, 25 March 2022